Brainport is van oudsher de automotive regio van Nederland. Ook nu nog komen vele innovaties vanuit de bedrijven & onderwijsinstellingen uit deze regio met VDL, de Automotive Campus Helmond en DAF als grote namen.
Speciaal voor Koningsdag zijn vele van de meest aansprekende en innovatieve auto’s van eigen bodem verzameld. Denk aan de Dafje tot de Lightyear en alles wat daartussen zit… en meer!
Tip: wil je nog meer horen over deze bijzondere voertuigen? Kijk dan ook naar de Orange Room!
Wij geloven dat delen het nieuwe bezit is. Zeker bij auto’s. We zien dat auto’s zo’n 95% van de tijd stil staan. In de file, in parkeergarages of thuis op de oprit. Dat kan en moet anders. Daarom hebben wij een deelautoplatform ontwikkeld met 100% duurzame auto’s. Onze drivers hebben de vrijheid om te rijden waar en wanneer zij dat willen. Wij bieden de garantie dat de deelauto er altijd en overal voor ze is. Dus het gemak van een eigen auto maar niet de lasten. Wij noemen dat ‘freedom far beyond car ownership’. En die vrijheid bieden we aan bedrijven en consumenten in heel het land!
De DAF 600 is de allereerste kleine automatische personenauto ter wereld. Tijdens de AutoRAI van 1958 werd deze personenwagen geïntroduceerd.
Geniale techniek ontwikkeld in een periode dat het straatbeeld van kleine auto’s bepaald werd door autootjes met de motor achterin, nauwelijks bagageruimte en altijd 3 of 4 versnellingen. DAF kwam met een relatief ‘grote kleine auto’ met plaats voor 4-5 personen, de motor voorin en een grote bagageruimte achter en automaat. Een unicum.
Deze eerste geproduceerde DAF 600 met kenteken AD-01-23 is op 23 maart 1959 geleverd aan de toenmalige voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC), Jonkheer mr. J. Smits van Oyen van Eckart. Deze DAF 600 is goed bewaard gebleven en staat nu in het DAF Museum.
De tweede geproduceerde DAF 600 met kenteken AD-02-06 is op dezelfde dag, 23 maart 1959, geleverd aan de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland, mevrouw Smulders-Beliën van de gemeente Middelbeers (nu gemeente Oirschot).
Deze Daffodil was de teamleidersauto van de Nederlandse wielerploeg op de Olympische Spelen in Tokio 1964. Joop Middelink was ploegleider en de wielerploeg bestond uit: Jan Pieterse, Bart Zoet, Gerben Karstens en Eef Dolman. De renners behaalden tijdens die Olympische Spelen goud met de ploegentijdrit in Tokio.
Dit jaar, 57 jaar later, worden er weer Olympische Spelen in Tokio gehouden.
Deze auto is gekozen vanwege de relatie van ZM Koning Willem-Alexander als voormalig lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en zijn grote betrokkenheid bij sport.
In 1966 ontwierp de Italiaanse ontwerper Michelotti de DAF Kini. Deze auto is gebaseerd op de Daffodil (type 32) met 750 cc motor en de befaamde automatische Variomatic-aandrijving.
De DAF Kini is bij de geboorte van ZM Koning Willem-Alexander cadeau gegeven aan de koninklijke familie en is meer dan 20 jaar gebruikt bij het zomerverblijf in Italië. Vooral HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Claus en het gezin hebben deze DAF Kini jarenlang gebruikt.
Tijdens de Mobility Karavaan rijdt de originele DAF Kini (er bestaat geen tweede) met kenteken AA98 mee. Het is door de Koninklijke Stallen beschikbaar gesteld aan het DAF Museum.
Dit kleine speciale voertuig is een soort militaire jeep (met automaat) en een prototype dat in 1963 is gebouwd voor het Amerikaanse leger, maar is daarvoor nooit is gebruikt.
Het unieke prototype is gebouwd met een 500 cc twee cilinder luchtgekoelde boxermotor en met één riemaandrijving van de automatische Variomatic-aandrijving (de DAF personenauto’s hadden een Variomatic met twee riemen).
Deze DAF Pony heeft jarenlang dienstgedaan op het Koninklijk Domein Het Loo en is recentelijk (bij de heropening in november 2019) persoonlijk door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven overhandigd aan het DAF Museum.
Dit truckchassis (met motor zonder cabine) dateert van 1952.
In de jaren ’50 werden deze uitvoeringen (met tientallen tegelijk) de fabriek uitgereden om ergens (bij een carrosseriebedrijf) een ombouw (carrosserie) te laten maken. DAF maakte toen nog niet zelf de carrosserie.
Aan het truckchassis is goed te zien dat DAF begonnen was met aanhangwagens (DAF – Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek) en pas na de oorlog met vrachtwagens (chassis met motor en later ook cabines).
Nederlands trots DAF Trucks introduceerde eind 2020 de alweer derde generatie van zijn populaire DAF CF Electric. Een vrachtwagen die primair bedoeld is voor fluisterstille emissie-loze stadsdistributie. Deze nieuwe CF Electric met VDL e-power-technologie heeft een actieradius van meer dan 200 kilometer. Als bijvoorbeeld ook tussendoor wordt opgeladen, kan de truck tot wel 500 kilometer elektrisch per dag rijden.
DAF loopt voorop in de ontwikkeling en verkoop van volledig elektrische trucks. De eerste exemplaren van de CF Electric reden al in 2018 rond bij Nederlandse en Duitse klanten. De tweede generatie ging vorig jaar in de verkoop.
De DAF CF Electric is er als trekker en als bakwagen en daardoor bij uitstek geschikt voor emissie-loze en fluisterstille toepassingen in stedelijke gebieden. Denk aan onder meer het bevoorraden van supermarkten en afvalinzameling.
Het volledig opladen van de batterij duurt 75 minuten. Door ook tijdens het laden en lossen of de chauffeurspauze bij te laden, wordt het mogelijk om per dag tot zo’n 500 volledig elektrische kilometers af te leggen. Dat biedt belangrijke voordelen op het gebied van de inzetbaarheid en de efficiency van de truck.
Klein, maar fijn en snel. Dat is deze e-Kart van de opleiding Automotive van Fontys. Alle onderdelen zijn zichtbaar waardoor studenten er makkelijk aan kunnen sleutelen. Zo hebben ze er bijvoorbeeld zelf een accu in gebouwd, bestaande uit losse accucellen. Wat de verschillende effecten hiervan zijn op bijvoorbeeld het rijgedrag van de auto hebben studenten onderzocht in een hardware in the loop (HIL) opstelling – een opstelling waarbij het lijkt alsof de eKart rijdt, terwijl het voertuig in werkelijkheid stilstaat op een onderzoeksplatform.
Het lectoraat Future Power Train heeft de e-Kart met name aangeschaft met als doel het doen van onderzoek. Studenten leren om allerlei omstandigheden te simuleren en vervolgens te kijken wat het effect daarvan is op bijvoorbeeld het energieverbruik of de snelheid van het voertuig. Ook bouwen en valideren ze rekenmodellen met de resultaten van hun metingen, waarmee ze kunnen voorspellen hoe de eKart zal reageren bij een gewijzigd ontwerp of omstandigheid.
Uiteindelijk hebben studenten de e-Kart ook op de weg getest bij het vliegveld bij Weeze. “Ze waren erg onder de indruk van de acceleratiesnelheid van de elektromotor”, vertelt docent en onderzoeker Tjalling Veldhuizen. “De e-Kart kan sneller accelereren in vergelijking tot haar equivalent met een brandstofmotor. Wie hier eenmaal in gaat rijden, krijg je er niet zo snel weer uit.”
Wie wil weten hoe een elektrische auto werkt, kan zijn hart ophalen bij dit voertuig. In alles is dit een versimpelde versie van een e-auto waar studenten graag aan knutselen. Nog niet zo heel lang geleden had dit racemodel nog een waterstofmotor, maar inmiddels is die vervangen door een accu en een elektromotor. Bijzonder aspect van dit voertuig zijn de remmen die energie regenereren: op het moment dat je remt creëer je energie die weer terugvloeit naar de accu. Aan de zijkanten van de eKart zitten nog een soort vleugels waaronder voorheen waterstofcellen gekoeld werden. Verder is alle bedrading en bekabeling zichtbaar in dit voertuig. En dat is precies ook waarom dit voertuig studenten zo aanspreekt. Ze zien meteen waar wat voor dient en als ze aan het voertuig knutselen, zien ze exact wat ze doen. Ook staat deze e-auto regelmatig in de hardware in the loop-opstelling. Op dit platform doen studenten onderzoek naar de mate waarin veranderingen optreden als ze omstandigheden wijzigen.
Met zijn grote, open, robuuste vormen biedt de test MULE een toegankelijk en laagdrempelig platform voor uiteenlopende onderzoeken en tests. Studenten van de minor Elektrisch Rijden mogen dit voertuig ‘modificeren en opnieuw configureren, want de test MULE is er vooral om dingen uit te proberen en te oefenen. Zo onderzoeken studenten bijvoorbeeld of hun zelfgemaakt accusysteem werkt en proberen ze uit of zij met flexibele zonnecellen accu’s kunnen laden.
Hoewel het nog ver weg is, wil opleidingscoördinator Sander Baas van de minor Elektrisch Rijden over drie á vier jaar met een Fontys-team deelnemen aan de beroemde challenge op zonne-energie dwars door Australië. Mogelijk doet een Fontys-team eerder al mee aan de Europese Solar challenge op een circuit in België.
In de aanloop naar de deelname aan de World Solar Challenge in Australië is de universele test MULE een onmisbaar voertuig om te experimenteren en zaken uit te proberen.
De Radical SR1 is een ware eyecatcher in de werkplaats van de opleiding Automotive van Fontys. De racewagen is een instapmodel van fabrikant Radical SR Benelux BV en dient momenteel als onderzoeksobject voor studenten van de minor Motorsport. In een projectgroep werken acht studenten aan een handboek voor potentiële kopers van de Radical SR1. Een boek met tips voor beginnende racers die geen genoegen nemen met de fabrieksinstellingen van deze racewagen, maar ook geen tijd hebben om zelf alles uit te zoeken. De studenten hebben als opdracht om deze doelgroep in begrijpelijke taal wegwijs te maken in de mogelijkheden die deze racewagen te beiden heeft. Hiervoor brengen de studenten met behulp van een 3D-simulatieprogramma in kaart wat er bijvoorbeeld gebeurt met de stand van de wielen als er meer druk op de achterwielen komt. Welke consequenties heeft die ‘downforce’ voor set-up van de wielophanging en het afstellen van de remmen? Dergelijke effecten maken studenten zichtbaar in een zogeheten aeromap, een 3D tekening die de relatie tussen de geometrische en aerodynamische eigenschappen van een raceauto laat zien. Later dit jaar gaan de studenten in samenwerking met de fabrikant ook metingen verrichten bij een aantal circuittests.
Dit elektrisch aangedreven voertuigje deed in 2019 mee aan de eco-marathon, een jaarlijks terugkerende competitie op een circuit in Lelystad voor automotive studenten van de HAN Hogeschool en Fontys Hogescholen. De bedoeling bij dit project is dat studenten alles uit de kast halen om een zo efficiënt mogelijk voertuig te ontwerpen en bouwen. Het resultaat is dan een driewieler als deze: een voertuigje dat omgerekend met 1 liter benzine maar liefst 400 kilometer kan afleggen.
De eco-marathon vindt plaats aan het einde van het tweede studiejaar en biedt studenten de mogelijkheid om te laten zien wat ze tot dan toe hebben opgestoken van alle theorie- en praktijklessen. Voor het ontwerpen en bouwen krijgen ze veertien weken de tijd en een budget van € 500,- voor de aanschaf van materialen. Additioneel mogen de teams voor €500,- aan sponsorgelden inleggen. Veelgebruikte materialen zijn stalen of aluminium buizen en onderdelen van elektrische fietsen. Vanwege corona kon de competitie vorig jaar niet doorgaan, maar voor 2021 staat de wedstrijd - in aangepaste vorm - wel weer op stapel. Waarschijnlijk wordt het een demonstratie over meerdere dagen van de voertuigen, ongeveer tien voertuigen per hogeschool.
In 2016 bouwden studenten van de minor elektrisch rijden, dit off-road voertuig met benzinemotor om tot een elektrische buggy, vergelijkbaar met een quad. Voor de grote finale van de minor elektrisch rijden, de e-race, werden de studenten vervolgens uitgedaagd om tussen zonsopgang en zondergang met het voertuig van het noorden naar het zuiden van Nederland te rijden. ‘Te makkelijk’, oordeelden de studenten die zelf het idee opperden om van Eindhoven naar Berlijn te rijden. Ze kregen groen licht en regelden de benodigde kentekenplaat en keuringen. Samen met een ander team, dat een Burton had omgebouwd tot elektrische auto, reden ze in juni 2017 naar Berlijn. Hier kwamen ze ’s nachts na veel ontberingen aan. De kers op de taart volgde een dag later, toen ze aanwezig mochten zijn op de FIA Formule-e race in Berlijn.
Deze snelle DOME Formule 4 auto is ontwikkeld voor monteurs en ingenieurs die in een hightech, competitieve, elektrische motorsport omgeving aan de slag willen. Die mogelijkheid biedt het ERA Championship: een wedstrijd voor opkomende en getalenteerde juniorcoureurs en raceteams die carrière willen maken in de elektrische motorsport.
Studenten van de Minor Motorsport van Fontys Hogeschool Engineering zijn betrokken bij de ontwikkeling van het prototype van deze elektrische racewagen voor de ERA Championship wedstrijden. De basis is een DOME F4 formulewagen, waarvan de verbrandingsmotor en versnellingsbak zijn vervangen door een ERA sub-chassis. Daarin zijn nu de accu, de regelaar en een elektrische motor geplaatst. De studenten hebben gewerkt aan het ontwerp van het accu systeem, de koeling daarvan, de wielophanging en het subframe. Tenslotte hebben ze de auto ook getest op het circuit.
Elektrisch rijden is de sportieve -, commerciële -en marketingtoekomst van de autosport voorspelt Dieter Vanswijgenhoven, directeur Technisch & Zakelijk ERA. Deze samenwerkingspartner van Fontys Hogeschool Engineering verwelkomt dan ook graag bestaande raceteams die hun bedrijf willen uitbreiden naar een zich snel ontwikkelende markt, of teams die hun motorsportaanbod toekomstbestendig willen maken en een nieuwe golf aan coureurs en sponsoring willen aanboren.
Lightyear is een Nederlands high-tech bedrijf dat zonneauto’s ontwikkelt. De eerste auto, Lightyear One, is de eerste commerciële lange-afstand zonneauto ter wereld, met 725km actieradius (WLTP), puur op één batterijlading. Daar bovenop kan Lightyear One zo rond 40-60km per dag op de zon bijladen.
Lightyear One is een elektrische vijf zits (2+3), 4 deurs crossover coupé en de eerste modellen zullen eind 2021 uitgeleverd worden.
Lightyear ontwikkelt de eerste commerciële lange-afstand zonneauto ter wereld: Lightyear One. Deze auto zal de meest energie efficiënte en duurzaamste auto (van productie tot end-of-life) in Europa worden, als de eerste modellen eind 2021 geleverd worden.
Lightyear's missie is schone mobiliteit voor iedereen, overal. Om die missie te bereiken ontwikkelt het bedrijf zo duurzaam mogelijk zonneauto’s met een laag energieverbruik en grote actieradius. In het jaar 2035 wil het bedrijf 1 lichtjaar (946 biljoen km) aan zonnekilometers gereden hebben met haar uitgeleverde zonneauto’s.
Voitures extravert, opgericht in 2016, is op een missie om de straten weer kleur te geven. Met iconische klassiekers, gebaseerd op de technologie van onze toekomst, 100% herbouwd met eerbied voor de oorsprong, krachtig, stil en volledig elektrisch. Voitures extravert brengt klassieke auto's terug op de weg en bestuurders 365 dagen per jaar plezier. Ontworpen, geproduceerd en geassembleerd in Nederland, een van de meest ontwikkelde EV-landen ter wereld, en met partners van Duitsland tot aan Californië, bedient Voitures extravert met de quintessenza een wereldwijde klantenkring.
De quintessenza is gebaseerd op de klassieke 911 en combineert een tijdloos design met de nieuwste aandrijftechnologie. De quintessenza is met 400 km bereik en snelladen een volledig klassiek alternatief voor een moderne EV. Voitures extravert biedt het in eigen beheer ontwikkelde besturingsplatform AutoCRAT dat alle technologie integreert in een monolithische klantenervaring, 'aus einem Guss'. De waardeketen van Voitures extravert omvat een wereldwijd expertisenetwerk van meer dan 30 partners, vooraanstaande specialisten en leveranciers, die elk bijdragen aan de uitzonderlijke kwaliteit van de producten. Voitures extravert wordt tevens ondersteund door een indrukwekkend netwerk van ambassadeurs, bekend als de Classic Future Society.
Sinds jaren doet Summa Automotive mee aan de Shell Eco-marathon. Het is een van ’s werelds meest uitdagende en grootste scholieren- en studentencompetities op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. Honderden scholieren en studenten gaan de uitdaging aan om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.
Inmiddels hebben de studenten in de afgelopen jaren 3 verschillende voertuigen gebouwd. Het voertuig in de karavaan heeft meegedaan in de wedstrijd van 2018. Dit voertuig rijdt op GTL dat staat voor Gas-To-Liquids, een vloeibare brandstof gemaakt van aardgas. Het omzetten van gas in vloeibare brandstof is een complex chemisch proces, dat Shell al sinds 1970 aan het optimaliseren is.
Summa MBO Automotive studenten ontwerpen en ontwikkelen het voertuig van tekening tot rijdend voertuig dat na een aantal testen en keuringen mee kan doen aan de wedstrijd. Door samenwerking met verschillende bedrijven is het mogelijk een dergelijk voertuig te bouwen.
In 2019 is gestart met de bouw van een voertuig dat elektrisch wordt aangedreven door een brandstofcel dat werkt op waterstof.
Stella Era is de vierde zonneauto van Solar Team Eindhoven. Solar Team Eindhoven is een team van studenten aan de TU/e dat de mobiliteit wil verduurzamen. Door het bouwen van auto's die aangedreven worden op de kracht van de Zon willen ze de industrie en maatschappij inspireren. Stella Era is gebouwd in 2019 en heeft twee krachtige elektromotoren. Ze kan 1200 kilometer rijden op één lading en laadt tijdens het rijden op via haar zonnepanelen. Stella Era kan vier mensen vervoeren en heeft meer dan 100 liter kofferbakruimte.
Solar Team Eindhoven heeft vier keer meegedaan aan een internationale wedstrijd in Australië, waar het team van het noorden naar het zuiden moet rijden op enkel de energie van de Zon. Zij zijn vier keer achter elkaar wereldkampioen geworden. Dit jaar is het team bezig met het bouwen van een compleet nieuw voertuig met een nieuwe visie. Dit voertuig wordt in september van dit jaar onthuld.
Veel spullen worden na kort gebruik al weer weggegooid, wat resulteert in 2.1 miljard ton afval per jaar. Dit is genoeg om het Philips Stadion 7380 keer tot het dak te vullen! Studententeam TU/ecomotive aan de TU Eindhoven vindt dit onnodig en ziet afval juist als een waardevol materiaal. Daarom heeft het team van 22 studenten een auto, genaamd Luca, van afvalmaterialen ontwikkeld en gebouwd in 2020. Het resultaat is een sportief uitziende, elektrische auto met als basis een sandwichpaneel van vlas en gerecyceld plastic, waarvan een groot deel zelfs is opgevist uit de oceaan!
Ook in het interieur is veelvuldig gebruik gemaakt van afval, zoals twee stoelen waarvan de kussens bestaan uit kokosnoothaar. De middentunnel bestaat onder andere uit een plastic additief uit huishoudelijk afval en zelfs restmaterialen van het productieproces van Luca zelf: kleine stukjes vlas met plastic uit de oceaan zijn weer samengeperst tot stijlvolle, bruikbare platen. De studenten van TU/ecomotive hopen zo met Luca mensen bewust te maken van hun consumptiegedrag en hopen een verandering in gang te zetten bij zowel mensen persoonlijk als bij bedrijven om zo samen richting een circulaire economie te gaan.
InMotion is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven dat de energie transitie wil versnellen door elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Het grootste nadeel van elektrisch rijden is momenteel dat het laden zo lang duurt. InMotion vind dat het laden van je elektrische auto net zo snel zou moeten gaan als het tanken van een benzine auto. Geen “kopje koffie tijdens het laden”, maar gewoon snel laden, en door. Dit is dan ook het doel van InMotion en we noemen het “Electric Refueling”. Het team bouwt een elektrische raceauto die deze “Electric Refueling” technologie aan boord heeft en zal het eindresultaat laten zien op de meest prestigieuze race ter wereld; De 24 uur van Le Mans. Hier zal de wereld kunnen aanschouwen hoe de laadtijden in de racerij, en dus al helemaal in de gewone auto industrie, geen knelpunt hoeft te zijn.
De auto die te zien is tijdens koningsdag is de volgende stap in het "Electric Refueling" project en is in staat om razendsnel volledig op te laden! Benieuwd hoe snel precies? Houd ons de komende weken goed in de gaten want er komt iets heel interessants aan!
University Racing Eindhoven (URE) is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Elk jaar maken ze een elektrische raceauto om mee te doen aan de grootste internationale studentencompetitie: Formula Student. Wereldwijd doen er meer dan 500 teams mee. De racewagen die ze bouwen kan niet alleen worden bestuurd door een coureur, maar kan ook autonoom racen.
Deze uitdaging van autonoom racen, of ‘Driverless’, is een nieuwe klasse waarin de auto's zelf hun weg moeten vinden zonder enige menselijke invloed. De nieuwste URE-auto's kunnen worden omgebouwd van een modus waarin een bestuurder in de auto kan zitten om te rijden, naar een modus waarin de auto helemaal alleen rijdt. Deze conversie van ‘Electric’ naar ‘Driverless’ bestaat uit het toevoegen van slechts 3 verschillende dingen; sensoren, actuatoren en een computer. Uiteindelijk is het doel van het team om de auto autonoom sneller te laten rijden dan voor een mens mogelijk is.
Het team werkt momenteel hard om hun nieuwste auto, de URE15, te optimaliseren. Uiteindelijk zal URE tijdens de zomer deelnemen aan verschillende Formula Student evenementen, verspreid over heel Europa. Het race seizoen gaat begin juli van start, met als eerste bestemming het TT circuit in Assen.
Het grote icoon van Eindhoven!
VIPRE (Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven) heeft in de jaren ’50 en ’60 het personeel van Philips en DAF vervoerd van huis naar het werk v.v.
In de jaren zestig vervoerde VIPRE ruim 11.000 mensen per dag voor Philips en DAF. Er waren heel veel van deze opleggerbussen, maar er zijn er weinig teruggevonden en bijna altijd in zeer slechte staat. Dit ‘wrak’ is door de vrijwilligers van het DAF Museum in vier jaar tijd (!) weer in nieuwstaat gerestaureerd. Het probleem bij de restauratie was dat er bijna geen enkel onderdeel te krijgen was. Op basis van de bouwtekening die in het bezit is van het DAF Museumarchief kon de opleggerbus weer volledig in ere worden hersteld, waarbij bepaalde onderdelen met de hand gemaakt moesten worden. Een uitzonderlijk knap stuk werk.
Een uniek voertuig en ‘bekend’ Eindhovens personeelstransport in de jaren ’50 en ’60.
VDL Groep ontwikkelde samen met DAF Trucks de elektrische aandrijflijn voor vier elektrische afval inzamelingsvoertuigen voor een stedelijke omgeving. Met meerdere partners deed VDL Translift, producent van innovatieve afvalinzamelingsoplossingen voor (ondergrondse) containers, kennis en ervaring op met “schone” voertuigen.
Met deze proeftuin is aangetoond dat het vóór 2030 volledig verduurzamen van de stedelijke afvalinzameling door elektrische inzamelvoertuigen binnen handbereik ligt.
Ondertussen worden deze vier voertuigen namelijk dagelijks ingezet bij HVC, Rova, gemeente Rotterdam en Cure. Bij Cure Afvalbeheer wordt het elektrische kraanvoertuig zelfs in een 2 ploegendienst van 06:00 tot 22:00 uur ingezet.
Ondanks deze inzetbaarheid is ondertussen gebleken dat het niet bij alle inzamelaars mogelijk is om een 150 of 300 kWh lader te installeren. Om zero emissie ook voor die gebruikers mogelijk te maken is de batterij capaciteit ondertussen verdubbeld naar 350 kWh
VDL is Europees marktleider op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer. De technologie die we voor de elektrische inzamelvoertuigen gebruiken, is afkomstig van de kennis en ervaring die VDL met meer dan 1200 elektrische stadsbussen heeft opgedaan.
VDL Translift is inmiddels gestart met de productie van de fase 2 voertuigen met deze verhoogde capaciteit en zal in de loop van 2021 de eerste 10 voertuigen in bedrijf stellen.
De Trefecta DRT is de ultieme elektrische terreinfiets, waarvoor uitsluitend hoogwaardige componenten zijn ontwikkeld en gemaakt. Snelheid, mobiliteit en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden. Bovendien kan deze fiets in elk terrein worden gebruikt en door professionele gebruikers onder moeilijke omstandigheden worden ingezet. De gebruikers ervaring gerichte ondersteuning, ultieme performance, onvergelijkbare kracht gekoppeld aan een tijdloos ontwerp.
Stil, snel, wendbaar, energiezuinig en met een enorme levensduur: de perfecte oplossing voor een veeleisende gebruiker.